top of page


תמ"א 38 - הרקע לתוכנית

 

הנחת העבודה המקובלת היא כי רעידת אדמה חזקה תתרחש בעתיד הקרוב בישראל. לדברי ד"ר רמי הופשטטר, מנהל אגף סיסמולוגיה במכון הגיאופיסי לישראל, בישראל יש בממוצע פעם בכ-80 שנה 9 רעידת אדמה בדרגה 6 בסולם ריכטר.

מדינת ישראל הכריזה על תוכנית ארצית לחיזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה - תמ”א 38. התוכנית מיועדת למבני מגורים שנבנו עפ"י היתרי בניה שהונפקו לפני שנת 1980, הבנויים בשתי קומות ומעלה ושטחם עולה על 400 מ”ר. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

רעידת האדמה בספיטק שבארמניה התרחשה ב-7 בדצמבר 1988 בשעה 11:41 ובמגניטודה (בעוצמה) של 7.2 בסולם ריכטר,והייתה רעידת האדמה החזקה שפקדה את האזור במאות השנים האחרונות. תוך חצי דקה נהרס החלק הצפוני של ארמניה הסובייטית בה התגוררו כמיליון תושבים.העיר ספיטק נהרסה עד ליסוד ונזקים משמעותיים נגרמו לערים גיומרי, סטפנוואן ועוד. בסך הכול כחצי מיליון אנשים נותרו ללא קורת גג ו-25,000 אנשים נהרגו.

 

פחות משנה לאחר מכן – התרחשה רעידת אדמה בדרגה זהה בלומה פריאטה שבסן פרנסיסקו, שם נהרגו רק 63 אנשים!

 

את הפער העצום שבין התוצאות הטרגיות משייכים המומחים לתקני עמידות המבנים בפני רעידות האדמה.

 

רעידת אדמה אחרת שהתרחשה ב-1999 בתורכיה, המחישה, פעם נוספת, את פגיעותה של מדינה שלמה ופוטנציאל ההרס העצום העלול להיגרם מרעידת אדמה. כתוצאה מכך, החליטה ממשלת ישראל להיערך לאפשרות של רעידת אדמה חזקה בישראל ובאוגוסט 1999 מינתה הממשלה ועדת שרים להיערכות לרעידות אדמה. ועדת שרים זאת מינתה כגוף מטה, את "ועדת ההיגוי להיערכות לרעידות אדמה".

 

לפי "תרחיש ייחוס לאומי" של רעידת אדמה בעוצמה גבוהה בישראל שקבעה ועדת ההיגוי, על מדינת ישראל להיערך לרעידת אדמה בעוצמה של 5.7 בסולם ריכטר שמוקדה בבית-שאן. לפי התרחיש באירוע זה ייהרגו 16,000 איש, 6,000 אנשים יפצעו קשה ו-377,000 יפונו מביתם. נוסף על כך, 10,000 מבנים יהרסו ול- 20,0000 מבנים ייגרמו נזקים כבדים.

 

המסקנה העיקרית של הועדה היא שכדי למנוע אסון כתוצאה מרעידת אדמה יש לשפר את עמידות המבנים והתשתיות בפני זעזועי רעידת אדמה.

 

בהתאם להמלצות הועדה ביום 18.05.05 נכנסה לתוקף תמ"א 38 ("תכנית החיזוק") שהינה תכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה.

 

פרויקט תמ"א 38 הראשון שאושר לביצוע היה בעיר רעננה, כאשר שני מבני דופלקס הוכרו על ידי ועדת המשנה לתכנון ובנייה בעיריית רעננה, כמבנה אחד ולכן הוכרו הבתים האלו להטבות מכוח תמ"א 38 והם הורשו להרחיב את שטח המבנים וכן הקימו מעלית ובנו חנייה מקורה.

 

הדרך שנקבעה בתוכנית הינה יצירת מסגרת סטטוטורית שמאפשרת מתן היתרי בנייה לשינויים במבנים לצורך חיזוקם.

 

התוכנית חלה בכל המדינה על כל המבנים שנבנו לפני 1 בינואר 1980.

 

התוכנית חלה גם על מבנים שנבנו לאחר מועד זה, אם מהנדס הבניין קבע כי לא נבנו לפי תקן ישראלי 413 לרעידות אדמה (ללא תוספות בניה).

 

לסיום – למה תמ"א?​

 

חיזוק המבנים ושיפור המוכנות בתרחישי חירום אפשרות לתוספת שטחי בנייה לדירות הקיימות לרבות ממ”ד​​​​​​​שיפור איכות החיים והסביבה של הדיירים - הוספת מעלית, פיתוח  מחודש של החצרות שדרוג חזותם האסתטית של המבנים ההשתלבות בתהליך “ההתחדשות העירונית” העלאת ערך הנכסים הוספת דירות במרכז העיר והגדלת היצע הדיור אפשרות לסגירת קומת העמודים המפולשת,  בחלקיה הפנויים, בנוסף לתוספת הקומה העליונה. אפשרות להריסת הבנין ובניתו מחדש תוך ניצול מלוא זכויות הבניה שעפ”י התב”ע ועפ”י התמ”א.

 

12 שנים אחרי שאושרה התוכנית שבמהלכן תוקנו 4 תיקונים, נדמה כי ישנם מכשולים רבים בדרך לחיזוק הדירה עליהם ארחיב במאמרים הבאים, אך מנגד אין ספק כי המגמה היא מגמה של שיפור והתקדמות לקראת יישום התוכנית.

                                                                                                                    טל נחומסון, עו"ד

 

מאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי ואינו מחליף הצורך בפנייה לעו"ד מומחה בתחום שייבחן כל מקרה לגופו. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

רח' מצדה 7 בני ברק, מגדל ב.ס.ר 3 קומה 19

 E-mail: Tal@nahumson.co.il | Tel: 054-666-777-3

 

FOLLOW US:

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page